Nejnovější článek:

Co Japonci nejčastěji pijí k sushi? Odpověď vás možná překvapí.

2.11.2016

Dobře, to byl můj pokus o bulvární nadpis, ale je pravda, že lidé se mě na to opravdu ptají často a odpověď je překvapivá. Japonci k sushi nejčastěji pijí polévku. A to nejen k sushi, ale ke každému jídlu. Většinou doušek před a doušek po jídle. V dobrých japonských restauracích dostanete před jídlem a po […]

Dalsí články:

Jak uvařit a naporcovat chobotnici

24.6.2015

Festival škol vaření Porcuj chobotnici, kterého se s Yukim účastníme jako lektoři sushi, nás inspiroval k článku o chobotnici. U nás je to taková trochu sushi popelka, je na čase z ní udělat princeznu. Chobotnice, japonsky tako, je tradiční surovina, používaná kromě sushi i do salátů, polévek i do pro nás velmi exotických jídel. U nás […]

Marinovaná makrela – shime saba

20.3.2014

Dnes mám pro vás návod na přípravu marinované makrely saba. Je tu však malý háček. Slíbila jsem Yukimu, že k návodu zároveň připojím varování – tohle doma nezkoušejte. Makrelu totiž nelze jíst syrovou, bílkoviny v mase je potřeba denaturovat, v tomto případě ne vařením, ale působením soli a octa. Marinování makrely není jen tak, je […]

Čerstvé wasabi

11.1.2014

Yuki byl v Japonsku slavit Nový rok a přivezl mi nádherný dárek – kořen čerstvého wasabi. Už jsem měla možnost ochutnat čerstvé wasabi dříve, ale velký dojem na mě neudělalo (a nyní už vím proč, viz níže). Kořen sám o sobě je celkem obyčejný, nijak výrazně ani nevoní. Když jej nastrouháte, stane se kouzlo. Z […]

Suzuki je králem mezi rybami na sushi

8.12.2013

Moje momentálně nejoblíbenější ryba na sushi? Jednoznačně suzuki. Tuto nenápadnou bílou rybu většinou zastiňuje opěvovaný tuňák a masově oblíbený losos, ale při bližším pohledu (a po ochutnání) si vás suzuki nenávratně získá. Suzuki se česky jmenuje mořský vlk, občas se setkáte i s názvem mořský okoun (anglicky sea bass). Má bílé maso s jemnou chutí, která […]

Proč je #sushi jako twitter?

17.11.2013

Jak se vecpat do 140 znaků? Co mají všichni s touhle # divnou věcí? A co to má společného se sushi? S twitterem jsem začala teprve nedávno a zatím se jej učím používat. Jeho kouzlu jsem podlehla hned. Jeden tweet má 140 znaků. Nevejde se Vám to tam? Smůla. Vypadalo by, že to lidi nebude dlouho bavit. Ale […]

Příliš mnoho wasabi

7.10.2013

Yuki říká, že většina lidí jí se sushi zbytečně moc wasabi (a také zázvoru a sójové omáčky). Je to škoda, protože ve větším množství sójová omáčka a wasabi úplně překryjí chuť sushi. Špatně použité wasabi brání vstupu do dalších chuťových dimenzí sushi. A o ty by se žádný milovník sushi neměl ochudit. Wasabi a sójová omáčka v opozici Jak už jsem psala dříve, […]

Nebojte se sushi

24.9.2013

Snad o žádném jiném jídle na světě nepanuje tolik mýtů a fám, jako o sushi. Zvlášť sushi přímo v Japonsku je opředeno aurou nedostupnosti a orientálního tajemna. Díky obecnému povědomí o  japonském čajovém obřadu, který naopak má převážně duchovní rozměr, mají lidé spojené sushi s obřadností a duchovní obrodou. Tajemná a nedostupná atmosféra, která okolo […]

Kuchařská výzbroj pro výrobu sushi – video

11.8.2013

V prvním díle sushi kurzu jsme shrnuli nejdůležitější ingredience a kde si je pořídit. Dnes se budeme věnovat neméně důležitému tématu – kuchařské výzbroji, kterou budete na sushi potřebovat.   1. Rice cooker (rýžovar) versus obyčejný hrnec Rice cooker je běžnou součástí každé asijské domácnosti. U nás je tomu jinak, většina lidí necítí potřebu rýžovar doma […]

Ingredience na sushi – doplnění videa

11.6.2013

Vyrábět doma sushi je náročný projekt. Většina ingrediencí nepatří k základní výbavě českých spíží. I když se Vám podaří sehnat kvalitní rybu na sushi, potřebujete koupit spoustu ingrediencí. V prvním díle našeho sushi video kurzu najdete základní ingredience, kterými si můžete svou spíž zásobit. Až se rozhodnete dělat sushi, bude stačit už jen sehnat rybu (nebo […]