Nejnovější článek:

Co Japonci nejčastěji pijí k sushi? Odpověď vás možná překvapí.

2.11.2016

Dobře, to byl můj pokus o bulvární nadpis, ale je pravda, že lidé se mě na to opravdu ptají často a odpověď je překvapivá. Japonci k sushi nejčastěji pijí polévku. A to nejen k sushi, ale ke každému jídlu. Většinou doušek před a doušek po jídle. V dobrých japonských restauracích dostanete před jídlem a po jídle automaticky „panáka“ miso polévky a průměrný Japonec jí, či spíše pije […]

Dalsí články:

Jak uvařit a naporcovat chobotnici

24.6.2015

Festival škol vaření Porcuj chobotnici, kterého se s Yukim účastníme jako lektoři sushi, nás inspiroval k článku o chobotnici. U nás je to taková trochu sushi popelka, je na čase z ní udělat princeznu. Chobotnice, japonsky tako, je tradiční surovina, používaná kromě sushi i do salátů, polévek i do pro nás velmi exotických jídel. U nás nepatří mezi příliš oblíbené a to ze dvou […]

Marinovaná makrela – shime saba

20.3.2014

Dnes mám pro vás návod na přípravu marinované makrely saba. Je tu však malý háček. Slíbila jsem Yukimu, že k návodu zároveň připojím varování – tohle doma nezkoušejte. Makrelu totiž nelze jíst syrovou, bílkoviny v mase je potřeba denaturovat, v tomto případě ne vařením, ale působením soli a octa. Marinování makrely není jen tak, je to práce pro zkušeného […]

Čerstvé wasabi

11.1.2014

Yuki byl v Japonsku slavit Nový rok a přivezl mi nádherný dárek – kořen čerstvého wasabi. Už jsem měla možnost ochutnat čerstvé wasabi dříve, ale velký dojem na mě neudělalo (a nyní už vím proč, viz níže). Kořen sám o sobě je celkem obyčejný, nijak výrazně ani nevoní. Když jej nastrouháte, stane se kouzlo. Z Popelky je princezna a z obyčejného […]

Suzuki je králem mezi rybami na sushi

8.12.2013

Moje momentálně nejoblíbenější ryba na sushi? Jednoznačně suzuki. Tuto nenápadnou bílou rybu většinou zastiňuje opěvovaný tuňák a masově oblíbený losos, ale při bližším pohledu (a po ochutnání) si vás suzuki nenávratně získá. Suzuki se česky jmenuje mořský vlk, občas se setkáte i s názvem mořský okoun (anglicky sea bass). Má bílé maso s jemnou chutí, která vynikne velmi dobře za syrova. Právě jemné […]

Proč je #sushi jako twitter?

17.11.2013

Jak se vecpat do 140 znaků? Co mají všichni s touhle # divnou věcí? A co to má společného se sushi? S twitterem jsem začala teprve nedávno a zatím se jej učím používat. Jeho kouzlu jsem podlehla hned. Jeden tweet má 140 znaků. Nevejde se Vám to tam? Smůla. Vypadalo by, že to lidi nebude dlouho bavit. Ale ve skutečnosti […]

Příliš mnoho wasabi

7.10.2013

Yuki říká, že většina lidí jí se sushi zbytečně moc wasabi (a také zázvoru a sójové omáčky). Je to škoda, protože ve větším množství sójová omáčka a wasabi úplně překryjí chuť sushi. Špatně použité wasabi brání vstupu do dalších chuťových dimenzí sushi. A o ty by se žádný milovník sushi neměl ochudit. Wasabi a sójová omáčka v opozici Jak už jsem psala dříve, dobrý (a můj nejoblíbenější) způsob je potřít sushi […]

Nebojte se sushi

24.9.2013

Snad o žádném jiném jídle na světě nepanuje tolik mýtů a fám, jako o sushi. Zvlášť sushi přímo v Japonsku je opředeno aurou nedostupnosti a orientálního tajemna. Díky obecnému povědomí o  japonském čajovém obřadu, který naopak má převážně duchovní rozměr, mají lidé spojené sushi s obřadností a duchovní obrodou. Tajemná a nedostupná atmosféra, která okolo sushi panuje, způsobuje mnoha lidem zbytečné rozpaky a ostych. […]

Kuchařská výzbroj pro výrobu sushi – video

11.8.2013

V prvním díle sushi kurzu jsme shrnuli nejdůležitější ingredience a kde si je pořídit. Dnes se budeme věnovat neméně důležitému tématu – kuchařské výzbroji, kterou budete na sushi potřebovat.   1. Rice cooker (rýžovar) versus obyčejný hrnec Rice cooker je běžnou součástí každé asijské domácnosti. U nás je tomu jinak, většina lidí necítí potřebu rýžovar doma mít. Já […]

Ingredience na sushi – doplnění videa

11.6.2013

Vyrábět doma sushi je náročný projekt. Většina ingrediencí nepatří k základní výbavě českých spíží. I když se Vám podaří sehnat kvalitní rybu na sushi, potřebujete koupit spoustu ingrediencí. V prvním díle našeho sushi video kurzu najdete základní ingredience, kterými si můžete svou spíž zásobit. Až se rozhodnete dělat sushi, bude stačit už jen sehnat rybu (nebo jinou náplň) […]