Čerstvé wasabi

Bára Rektorová / 11.1.2014

Yuki byl v Japonsku slavit Nový rok a přivezl mi nádherný dárek – kořen čerstvého wasabi. Už jsem měla možnost ochutnat čerstvé wasabi dříve, ale velký dojem na mě neudělalo (a nyní už vím proč, viz níže).

Kořen sám o sobě je celkem obyčejný, nijak výrazně ani nevoní. Když jej nastrouháte, stane se kouzlo. Z Popelky je princezna a z obyčejného kořene je pokrm pro bohy, který se i v Japonsku téměř vyvažuje zlatem. Na Yukiho doporučení jsme si k čerstvému wasabi dali jen sashimi z tuňáka, aby wasabi co nejlépe vyniklo. A abyste z toho něco měli i vy, čtenáři našeho sushi blogu, udělali jsme s Yukim pár fotek.

Yuki strouhá čerstvého wasabi.

Yuki strouhá kořen čerstvého wasabi.

Překvapilo mě, jak málo wasabi pasty nakonec z kořene bylo. Část o délce cca 4 cm vyjde na dvě porce. Ještě lépe chápu, proč je čerstvé wasabi i v Japonsku tak drahá a luxusní surovina.

Yuki krájí sashimi z tuňáka, kořen wasabi vše z povzdálí pozoruje :-)

Yuki krájí sashimi z tuňáka, kořen wasabi vše zpovzdálí pozoruje :-)

 

Stejně jako wasabi z prášku, i pravé wasabi si nejlépe vychutnáte jako chuťový akcent

 

Ideální množství pravého wasabi.

Ideální způsob , jak jíst pravé wasabi .

 

 Jaké jsou hlavní rozdíly mezi čerstvým wasabi a wasabi v prášku?

Nejvíc mě zaujalo, že čerstvé wasabi je mnohem aromatičtější a víc „štípe“, když si k němu přivoníte. Na chuť je naopak čerstvé wasabi jemnější, kromě pálivosti zaznamenáte i spoustu dalších chutí. Maličko připomíná bílou ředkev, trochu i kedlubnu. Zatímco wasabi v prášku je spíš do hořka, čerstvé wasabi má pod všemi vrstvami chuti sladký základ.

Křen, jak jej známe u nás, mi wasabi připomínalo pouze vůní. Konzistencí je také rozdílné (ano, objevila jsem Ameriku :-). Nastrouhané čerstvé wasabi má v sobě vlákýnka a je šťavnaté.

Proč jsem při svém prvním setkání s čerstvým wasabi nebyla nadšená?

Odpověď je jednoduchá. Pravé wasabi musí být čerstvě nastrouhané. Zkusila jsem část pasty nechat v lednici a průběžně ochutnávat. Po 24 hodinách je pasta v podstatě bez chuti, i když stále pěkně voní a štípe do očí. Kořen se také velmi rychle kazí.

 Chcete také ochutnat sushi s čerstvým wasabi?

Pravé wasabi udělalo z mého sashimi zážitek, na který mimo michelinské restaurace člověk narazí jen málokdy. Cesta zpět k wasabi v prášku bude těžká. Proto jsme se rozhodli, že tento zážitek v budoucnosti dopřejeme i našim klientům. Objednáme na zkoušku čerstvé wasabi a pokud budeme spokojeni, nabídneme jednou za čas možnost objednat si naše sushi s čerstvým wasabi.

Chcete se připojit a pravé wasabi ochutnat? Napište mi a já se vám v pravou chvíli ozvu :-)

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

 

 

Pssst, něco pro vás máme.

Přihlaste se k tajným sushi nabídkám pro věrné zákazníky.


Sushiqueen s.r.o. zpracovává v rámci komunikace a objednávek
některé Vaše osobní údaje – více informací.