Nebojte se sushi

Bára Rektorová / 24.9.2013

Snad o žádném jiném jídle na světě nepanuje tolik mýtů a fám, jako o sushi. Zvlášť sushi přímo v Japonsku je opředeno aurou nedostupnosti a orientálního tajemna. Díky obecnému povědomí o  japonském čajovém obřadu, který naopak má převážně duchovní rozměr, mají lidé spojené sushi s obřadností a duchovní obrodou. Tajemná a nedostupná atmosféra, která okolo sushi panuje, způsobuje mnoha lidem zbytečné rozpaky a ostych.

Jsem dost dobrý zákazník?

Sushi je výjimečné jídlo, ať už z hlediska surovin, nebo svou náročnou přípravou. Ale veškerá starost a dřina je v tomto případě na druhé straně hřiště. O sushi se má postarat kuchař, vaším úkolem je na všechny starosti zapomenout. Ano, je fajn vědět, jak sushi správně jíst. Ale to jen proto, abyste si mohli sushi vychutnat ještě lépe a pokročit do vyššího patra chuťového nebe. Pokud vás sushi baví a chcete být informovanými a vzdělanými konzumenty, tím lépe pro vás. Ale povinnost to rozhodně není.

sushi bar happy

Sushi bar je místem pro příjemné zážitky a kuchař vás neukousne :-)
Zdroj foto: http://robbreport.com/

Občas mívám pocit, jako by lidé považovali za svatokrádež pouze si sushi vychutnat a nezajímat se u toho o celou historii Japonska, samurajské války, výrobu nožů, o syrových rybách nemluvě. Ale sushi opravdu není čajový obřad. O sushi nemusíte vědět nic, jeho hlubokým smyslem je pouze zaútočit na vaše chuťové buňky a způsobit vám gastronomický orgasmus.

I ten nejluxusnější sushi bar v Japonsku je místem, kam se lidé chodí najíst a pobavit. Kde zapomínají na starosti všedního dne a udělají něco pro sebe. A nemluvíme tu o zvlášť dlouhé meditaci nad krásně vytvarovaným nigiri. Mluvíme o skvělém jídle doplněném konzumací alkoholu, smíchem, konverzací. Prostě tím, co lidé většinou na dobré večeři s přáteli dělají.

Na sushi nejdete proto, abyste byli kritizováni nebo napomínáni. Na sushi si jdete pochutnat a hlavním zájmem každého správného sushi mistra je váš spokojený úsměv. I když různé městské legendy a marketingové pohádky třeba mluví jinak.

Tím se dostáváme k dalšímu oblíbenému sushi klišé:

Krutopřísný sushi mistr

Tajemná aura kolem sushi mistra je zřejmě rozšířená po celém světě. Setkávám se často s dotazy na Yukiho a v očích tazatelů cítím touhu po romantice. Většinou by zřejmě rádi slyšeli, že Yuki ve volném čase pracuje pro organizaci Yacuza. Z nějakého záhadného důvodu je prostě figura krutopřísného japonského sushi mistra ohromně přitažlivá. Zřejmě ho takového chceme vidět a dodává to gastronomickému zážitku další rozměr.

simpsons chef

Sushi kuchař – drsňák se dostal dokonce i do seriálu Simpsonovi. Zde porcuje jedovatou rybu fugu a podle výrazu s ním nejsou žádné žerty.
zdroj: http://www.bigwords.com/

Sushi mistři budí respekt, jako každý, kdo ve svém oboru dosáhne dokonalosti. Ale jako každému kuchaři, i jim záleží na tom, aby hostům chutnalo. Dělat lidem radost a potěšit je dobrým jídlem je většinou první a nejdůležitější motivací k volbě kuchařského povolání, alespoň u dobrých kuchařů. A to včetně sushi mistrů. Špičkový profesionál nemá žádný zájem ani důvod kritizovat své hosty.

Sushi – The Japanese Tradition

Fámy o sushi jsou rozšířené po celém světě. Dokonce natolik, že si z toho začali dělat legraci sami Japonci. Nejlépe je to vyjádřeno v tomto absolutně geniálním videu. Doporučuji shlédnout celé, pobavíte se. A také se spoustu věcí dozvíte. Ve videu se totiž prolínají fakta s mystifikací, tvůrci dokonce museli upozorňovat, že jde o nadsázku, protože některými lidmi bylo video bráno vážně.

http://www.youtube.com/watch?v=bDL8yu34fz0

 

Nevím, jak vy, ale já se ani neumím rozhodnout, která scéna z videa je nejvtipnější. Jestli otvírání závěsu pod tím správným úhlem, provinilý host, který jde do sushi baru sám, nebo sandály vyrobené z dřevěného servírovacího tácu. Z hlediska sushi je zvlášť vtipná klasifikace toro nigiri (což je druhá nejdražší část tuňáka) jako absolutního odpadu, kde se místo rýže používají speciální těstoviny ve tvaru rýže.

  Několik perliček na závěr

Jak vidíte, sushi má i svou lidskou tvář a může být konzumováno normálními smrtelníky.

Pokud se vám toto zjištění nelíbí, prozradím vám malé tajemství. On Yuki vlastně o své minulosti moc nemluví. Občas má takový zvláštní výraz v očích, hlavně když si brousí nůž. Na rukojeti má několik zářezů. Párkrát jsem se ho chtěla zeptat, co ty zářezy znamenají, ale něco mě od toho vždy zrazovalo. Asi intuice… :-)

A na úplný závěr pár perliček od našich milých zákazníků:

„Já to neumím jíst hůlkama, to mi asi ten Váš kuchař usekne ruku.“ (občas mám chuť říct, že by to doopravdy udělal, jen abych tomuto člověku nezkazila radost :-) )

„Pan Yuki pije pivo? Tomu nevěřím.“ (ne, neberte mi tu iluzi, on je přece sensei z Karate Kid)

„Nevadí vašemu kolegovi, že jste žena a děláte sushi? To on Vás asi musel několik let u vaření mlátit bičem a až když jste vydržela a získala si jeho respekt, můžete mu chystat rýži, že?“ (toto hlavně od lidí, kteří viděli film Kill Bill :-) )

„Neříkejte to Vašemu kolegovi, ale já si do toho sushi doma dávám feferonky, zavináč a majonézu s kečupem.“ (od lidí, kteří zřejmě mají pocit, že by se tímto zjištěním každému sushi mistrovi zhroutil svět)

 

Díky za přečtení a případně sdílení tohoto článku. Máte nějaké postřehy a připomínky? Podělte se o ně na našem facebooku nebo twitteru.

 

Pssst, něco pro vás máme.

Přihlaste se k tajným sushi nabídkám pro věrné zákazníky.


Sushiqueen s.r.o. zpracovává v rámci komunikace a objednávek
některé Vaše osobní údaje – více informací.