Příliš mnoho wasabi

Bára Rektorová / 7.10.2013

Yuki říká, že většina lidí jí se sushi zbytečně moc wasabi (a také zázvoru a sójové omáčky). Je to škoda, protože ve větším množství sójová omáčkawasabi úplně překryjí chuť sushi. Špatně použité wasabi brání vstupu do dalších chuťových dimenzí sushi. A o ty by se žádný milovník sushi neměl ochudit.

too much wasabi

foto zdroj: http://cheezburger.com/1888898816

Wasabi a sójová omáčka v opozici

Jak už jsem psala dříve, dobrý (a můj nejoblíbenější) způsob je potřít sushi na jedné straně lehce wasabidruhou stranou lehce namočit do sójové omáčky.

Proč? Wasabisójová omáčka pak působí jako chuťové akcenty, každý v jiné části úst. Chuťový zážitek tím získá plasticitu a další rozměr. Sushi vám v ústech vypráví příběh.

Tento způsob hezky demonstruje i pravidlo, že jeden kousek sushi má být zároveň jedním soustem. Kdybyste sushi překousli napůl, kouzlo nebude fungovat.

Pokud kuchař zná vaše preference, vetře wasabi přímo dovnitř sushi nigiri. foto zdroj: http://japanesefood.about.com

Pokud kuchař zná vaše preference, vetře wasabi přímo dovnitř sushi nigiri.
foto zdroj: http://japanesefood.about.com

Wasabi a sójová omáčka v kombinaci

Druhý možný způsob je zkombinovat wasabisojovku na jednom místě. Máznout na sushi wasabi a namočit do sójové omáčky na stejném místě. Sójová omáčka a wasabi k sobě ladí nadmíru pěkně a jejich kombinace je velmi příjemná.

Vyjde to na stejno, jako rovnou vmíchat wasabi do sojovky? Ne. Wasabi po smíchání se sójovou omáčkou velmi rychle ztrácí svěžest a změní chuť. Vytvořením patlanice odpadne efekt chuťového akcentu, který naruší dokonalou harmonii chutí a dělá sushi zábavnější.

Japonská estetika je založena na kontrastu perfektně symetrického útvaru, který je narušen jedním asymetrickým prvkem. Kontrast symetrie a asymetrie se objevuje v japonském umění, v ikebaně, v japonských zahradách. A něco podobného se děje i při pojídání sushi.

 Nechme wasabi být narušitelem harmonie, který svým působením vlastně onu harmonii ještě zdůrazní.

Já jsem hustej

 

Někteří lidé říkají, že bez těchto ochucovadel nemá sushi žádnou chuť. Pokud je to opravdu tak, zřejmě nejedli dobré sushi. Druhá věc je, že sushi má chutě spíš jemnější, takže není dostatečně „hustý“ pro lidi, kteří se předhánějí v tom, kdo sní pálivější jídlo (co na tom, že kromě zvýšeného obsahu chilli je to nechutná šlichta, hlavně že jsem chlapák s azbestovým jazykem).  Proto i na sushi aspoň máznou spoustu wasabi, aby to mělo ty správné grády.

I Barney ze seriálu How I Mt Your Mother chtěl být hustej :-) zdroj:http://www.youtube.com/watch?v=9DKatiL-usM

I Barney ze seriálu How I Met Your Mother chtěl být hustej :-)
zdroj:http://www.youtube.com/watch?v=9DKatiL-usM

 

No a pak se také najdou jedinci (a je jich dost), kteří prostě milují chuť wasabi, chodí na sushi jen kvůli wasabi, mažou si wasabi i na chleba. Těm přehnané používání wasabi za sebe odpouštím :-).

Každý nakonec může jíst sushi jak chce. Nemusíme hned být krutopřísní.

A na závěr ještě citát:

Co udělat s přebytečným wasabi na talíři? Nic. Trevor Corson

Děkuji Vám za přečtení tohoto článku, budu ráda, když se se mnou podělíte o váš pohled na věc na našem facebooku nebo twitteru. A pokud se vám článek líbí, dejte o něm vědět i svým přátelům. :-)

 

Pssst, něco pro vás máme.

Přihlaste se k tajným sushi nabídkám pro věrné zákazníky.


Sushiqueen s.r.o. zpracovává v rámci komunikace a objednávek
některé Vaše osobní údaje – více informací.