Nori

– pláty sušených mořských řas, které se užívají k obalení sushi rýže.

Nori je velmi zdravá, bohatá na vitaminy A, B 1, B 2, B 6, B 12, C a D. Dále obsahuje jód (pozor na předávkování), vápníkželezo. Efektivně prý zabraňuje usazování cholesterolu v cévách. Správná nori je zcela suchá, aromatická a tmavě zelená až černá. Pokud má hnědou barvu, nebude dobrá na chuť. Velmi důležité je, aby pláty nebyly znehodnocené vlhkostí, a to ani vzdušnou. Proto pokud neděláte sushi každý den, je lépe koupit si menší balení.

Pláty nori byly dříve velkou vzácností a prodražovaly významně sushi, které bylo i proto dlouho jen výsadou vyvolených. Teprve po zautomatizování výroby nori se sushi stalo dostupné střední třídě v japonsku a mohlo se rozšířit do světa.

Nori je jen jedním z druhů mořských řas, které můžete v japonské kuchyni potkat. Další je například wakame nebo kombu. Na sushi ale používáme výhradně nori.

Více o řase nori si můžete přečíst zde.