Tako

– chobotnice, oblíbená ingredience zejména na sushi nigiri

Na sushi nigiri se používají plátky nakrájené z chapadel chobotnice. Koupíte je už hotové v každém větším obchodě s japonskými potravinami. Bývají mražené na tácku po 20ti kusech. Stačí jen šetrně rozmrazit a použít.

Připravit si plátky z čerstvé chobotnice doporučuji pouze zkušeným, je to velmi náročné. V některých obchodech s mořskými plody lze koupit chobotnici předvařenou. S předvařenou chobotnicí se pracuje trochu lépe, ale nařezat tenké plátky není jednoduché ani tak.

Čerstvá chobotnice se velmi rychle kazí a může být velice toxická. Maso je pevné, není tedy jednoduché poznat, zda je čerstvé. Pokud budete mít možnost koupit čerstvou chobotnici, buďte velmi opatrní. Neměla by být vůbec cítit, měla by mít bledě šedou barvu, skvrny podobné pihám a pružná chapadla.

Pokud budete kupovat předvařenou chobotnici, ujistěte se, že kůže není popraskaná, konce chapadel nejsou načernalé a kůže nepraskne, ani když na ni zatlačíte. Vyhněte se chobotnici, která je jasně červená, pravděpodobně byla uměle přibarvená. Správně upravená chobotnice má spíše tmavě červenou až fialovou barvu.

Tako nigiri