Wakame

Řasa wakame je druh jedlé mořské řasy. Původně se vyskytovala v chladnějších vodách, které omývají Japonsko, Koreu a Čínu. Rostlina se rozšířila na Nový Zéland, některá pobřeží severní a jižní Ameriky a Evropy. Je to velmi agresivní a invazivní rostlina, v podstatě mořský plevel. Přesto se tento „plevel“ v současnosti pěstuje na farmách a vyváží do celého světa.

Nejčastěji se wakame používá do poléveksalátů. Nejznámější pokrm z wakame je goma wakame, salát z řasy wakame se sezamovými semínky a zálivkou ze sójové omáčky.

Řasa wakame se prodává sušená, namočením do vody výrazně zvětší objem.

wakame

sušená řasa wakame

řasa wakame po namočení do vody

řasa wakame po namočení do vody

 

Jak správně připravit wakame?

Namočte wakame do teplé (ne vařící) vody na 10 minut. Slijte vodu, potom ponořte řasu na pár vteřin do vařící vody.Ihned vypláchněte studenou vodou, odstraňte seschlé okraje řasy a je to.

Účinky na naše zdraví

Řasa wakame je velmi zdravá, podle posledních studií téměř zázračná. Posuďte sami:

  • wakame obsahuje fucoxanthin, látku která podle vědců pomáhá pálit tuky
  • je bohatá na minerální látky (hořčík, jód, vápník a železo)
  • obsahuje vitamíny A,C,E,K, B2 a D, kys. listovou
  • kupodivu má i jistou kalorickou hodnotu, obsahuje omega3 mastné kyseliny a samozřejmě vlákninu
  • v Asii je doporučovaná těhotným ženám a ženám v šestinedělí, kvůli obsahu vitamínů (zvlášť kyseliny listové) a minerálních látek
  • podle vědců rovněž obsahuje látky, chránící před rakovinou
polévka miso s wakame

polévka miso s wakame

 

salát z řasy wakame

salát z řasy wakame