Wasabi

Wasabi – zelený japonský křen.

Jedná se o rostlinu z rodu brukví, pocházející z Japonska, kde roste podél chladných a čistých vodních toků. V současnosti se pěstuje na terasovitých polích, jimiž protéká horská voda. Pravé wasabi je i v japonsku vzácné a drahé, mimo jiné i proto, že rostlina roste jen 3 cm za rok. Má blahodárné účinky na lidské zdraví, pomáhá při trávení, proti parazitům a údajně působí proti rakovině.

Čerstvý kořen wasabi je nejlepší. Je poměrně měkký a má zelenou barvu. Podává se nastrouhaný, před strouháním je potřeba sloupnout nahnědlou slupku. Je určeno k okamžité spotřebě, na vzduchu rychle ztrácí ostrost a chuť. Čerstvé wasabi bylo u nás donedávna nemožné koupit, v současnosti lze u některých prodejců objednat přímo z japonska. Běžně se k sushi podává náhražka wasabi. Z náhražek je nejlepší wasabi prášek, ze kterého si umícháte pastu pouhým přidáním vody. Wasabi v tubě nelze doporučit. Náš křen není ani dostatečně aromatický ani chuťově podobný natolik, aby mohl wasabi nahradit.

Použití – wasabi je nedílnou součástí sushi nigiri, neobejde se bez něj ani sashimi. U ostatních druhů sushi slouží spolu se sojovou omáčkou k dochucení sushi těsně před konzumací. Na západě je zvykem rozmíchat wasabi pastu do sójové omáčky a do této směsi namáčet jednotlivé kousky sushi – vynález bezpochyby praktický, ovšem pravý znalec – cú by to neudělal. Pouze by si potřel odpovídajícím množství wasabi své sousto, pokud tak již neučinil kuchař. Dochucování pomocí wasabi a sójové omáčky není povinné, záleží jen na Vás.